OM MIG

 

Jag, Linda Pettersson, kommer faktiskt inte ihåg när jag stod på skidor för första gången, men jag kan tänka mig att det var på ett elljusspår någonstans i Timrå kommun eller möjligtvis spårcentralen i Vemdalsskalet. Jag var nog ganska liten i alla fall. Min tävlingsdebut kommer jag däremot ihåg. Det var på St:Olofsrännet i Selånger, Sundsvall, jag var 7 år gammal tävlade i Bergeforsens SK:s färger och jag tror jag kom 3:a…..från slutet, lika glad var jag för det, jag hade kul. Nummerlapp på, värma upp, pappa vallade mina skidor av märket Kneissl-Gunde Ultra, spänning, starten gick, mamma hejade på, jag åkte banan, fick dricka varm apelsinsaft när jag kom i mål (gött) OCH så fick jag medalj! Under min uppväxt fick jag pyssla med en massa olika idrotter parallellt med skidåkningen som simning, friidrott, ridsport, orientering och dans.

 

Allt handlade om att ha kul i det man gjorde, och kul det hade vi jag och mina kompisar.

 

Goda resultat i spåren som ungdomsåkare på bl a. USM och Folksam Cup (som det hette då), ledde till att jag bestämde mig för att söka in till skidgymnasiet i Järpen, Åre (nationellt intag). Jag kom in och som 16 åring tog jag därmed beslutet att satsa mer helhjärtat på skidåkning. Efter 4 år på skidgymnasiet där jag bl a. hade Janne Ottosson och Tomas Wassberg som tränare, fortsatt goda resultat som junior på både JSM och svenska juniorcupen, sökte jag mig vidare för högskolestudier och skidhögskolan i Östersund. Det var svårt att komma in direkt som junior bland alla landslagsåkare som gick där, men jag lyckades. Parallellt med mina studier i idrottsvetenskap som jag läste på distans, kunde jag nu verkligen satsa stenhårt på min idrott. Jag fick full uppbackning från min tränare och min klubb Brunflo IF som verkligen trodde på mig, och god sparring på träningarna från de bästa skidåkarna i Sverige under den tiden.

 

Jag verkligen ”levde, åt och sov skidor”.

 

Efter några år i Östersund blev jag ”head-huntad” av tränarna på University of Utahs skidlag. Jag fick ett fullt stipendium, och jag bestämde mig för att styra min kos mot den gamla OS-staden Salt Lake City, för 3 års studier på universitet kombinerat med träning och tävling. USA-vistelsen resulterade i en intjänad Bachelor of Science i Excercise Sport Science och en helt oförglömlig tid av tuff träning, gemenskap, resor och tävling på college touren (NCAA), där jag förutom amerikanskor fick möta duktiga norskor, finländskor, tyskor och schweiziskor i spåren.

 

 

 

 

 

Efter åren i USA bestämde jag mig vid 26-års ålder att det var dags att flytta hem till Sverige och lägga skidorna på hyllan. Jag och min sambo bestämde oss för att flytta till Umeå, hans gamla hemstad och här bor vi kvar än idag. Jag tränar fortfarande mycket skidor kombinerat (har spåren på Mariehemsängarna bakom knuten)med att vara instruktör på IKSU, något jag har gjort i snart 8 år.

Ibland kan du även hitta mig bakom receptionsdisken på IKSU Sport.

Under åren i Umeå har jag vidareutbildat mig och tagit en magisterexamen i sjukgymnastik, något som kommit till användning då jag till vardags arbetar som forskningskonsult på bl a. Centrum för Belastningsskadeforskning.

 

Jag tycker det är fantastiskt att så många nu har hittat till motionsformen längdskidor. Få idrotter kan erbjuda dig en sådan allsidig träning i

kondition och styrka samtidigt som den är skonsam för rygg och leder.

 

I kombination med mina teoretiska kunskaper i idrottsvetenskap vill jag arbeta med att dela med mig av praktiska kunskaper och erfarenheter efter mina år som aktiv till dig som vill utvecklas som skidåkare, oavsett om du är nybörjare eller elitmotionär.

 

Min ambition är att på ett roligt och enkelt sätt kunna

bidra till att fler blir ”bitna” och duktiga skidåkare!

 

 

 

 

Resultat

 

Förutom St:Olofsrännet i Selånger 1989, kan du nedan läsa om några av de resultat jag gjort lite senare under min karriär (junior/senior):

 

•Totalrankad 4:a i Svenska cupen för juniorer 2001

•Bl a. 2:a på en internationell juniortävling inför världscupen i Falun

•Top-10 resultat på JSM i traditionell åkning (10, 15 och 30 km)

•Finalplatser dvs. topp 6 på JSM i sprint

•Finalplatser d.v.s. topp 6 i Svenska cupen i sprint för juniorer

•JSM-silver och brons i lag (Brunflo IF) år 2000

•4:a på JSM i stafett

•2:a på Norrlandsmästerskapen 2001, Östersund

 

•Totalrankad 12:a (ung senior) i Svenska cupen för Seniorer 2002/2003

•Bl a. en 9:e plats på Svenska cupen i Hudiksvall 2003

•Totalrankad 15:e (ung senior) i Svenska cupen för Seniorer 2001/2002

•13:e på Jaktstarts-SM i Haninge 2001

•12:a på Skejtvasan, 2003

•Topp 5 resultat på amerikanska collegetouren (NCAA) 2003-2006

Copyright © All Rights Reserved