Vallaguide-glid

VALLAGUIDE

 

 

 

GLID

 

Klassiska skidor består av två vallazoner, en fästzon och en glidzon. Fästzonen är lokerad mitt på skidan. Personalen i sportäffären brukar ibland märka ut denna med en spritpenna så att man vet inom vilka gränser man ska lägga fästvalla. Som du kanske redan gissat är glidzonerna framför och bakom fästzonen. Här vallar man med glidvalla.

 

-Jag åker skate, då slipper jag valla....

 

Den kommentaren får jag höra ganska ofta, och jag skulle vilja säga "nja" där. Jag ska förklara lite varför. På skateskidor vallar man hela skidan med en glidvalla. Det främsta syftet till att man vallar glidvallning är naturligtvis att minska friktionen mot underlaget d.v.s snön, men det är också viktigt att göra det för att undvika uttorkning av belagen (ytan på skidan) materialvård helt enkelt. Du har ju ändå lagt en slant på din utrustning, så det kan ju vara läge att ta hand om den också.

 

Sist men inte minst så är det helt enkelt väldigt mycket roligare att åka på skidor med bra glid. Jag lovar!

 

 

 

 

 

 

NÄR behöver du valla dina skidor?

 

Dina skidor behöver vallas när kanterna och belagen blivit torra, det brukar man se genom att de blir gråvita. De behöver också vallas om du t ex. ska tävla i ett seedningslopp inför Vasaloppet el. likn. för att få maximalt glid samt i slutet på säsongen för rengöring och förvaring av dina skidor.

 

Som motionär skulle jag säga att du behöver valla om ditt glid efter ca: 7-8 gångers åkning. Om du är ganska ny på det här med skidor så är tipset att lämna in skidorna på en sportaffär som kan hjälpa dig. Då slipper du också lägga så mycket tid på det här med vallningen och kan tex. fokusera mer på att sätta tekniken. Om du däremot har hållt på ett tag och har tillgång till vallabänk så varför inte göra det själv? Du kommer att upptäcka att det är ganska kul och att du lär dig att avläsa snön och temperaturer ganska fort. Det kan också vara kul att jämföra litegrann vilka vallor som går bäst i olika fören osv.

 

Om du vill och har tid alltså.

 

HUR gör man då?

 

Det här med att valla skidor behöver inte vara så knepigt, men det finns en del grejer som man behöver ha lite koll på. Nedan kommer jag att beskriva hur man vallar glid från grunden, det blir inga extra krusiduller utan den här vallningen lämpar sig bäst för träning och motionsåkning. Vid skate vallar du hela skidan och vid klassiskt på glidzonerna framför och bakom fästzonen. Det är viktigt att det inte hamnar någon glidvalla i fästzonen, mer om det under vallaguide för fäste.

 

 

 

 

 

 

VALLA FÖLR GLID SKATE OCH KLASSISKT

 

Du behöver: Paraffiner (1 för kallt före, 1 för lagom kallt och 1 för blötföre....det finns en djungel av produkter därute, men det här är faktiskt det du behöver), ett strykjärn som du inte är rädd om eller allra helst ett vallajärn, en plastsickel (gärna 5 mm tjock), en nylonborste och gärna en mässingsborste.

 

Så här gör du:

 

  1. Borsta skidan med nylonborste och något drag med mässingsborsten för att ta bort smuts som ligger på ytan. Det kan vara extra viktigt i framåt vårkanten. Borsta skidan från brättet och bakåt.
  2. Lägg på ett paraffin för aktuellt före genom hålla det mot vallajärnet så att det droppar eller bildar en sträng på belaget. Ta därefter vallajärnet och "stryk" skidan så att vallan smälter ut över belaget. VIKTIGT: gör detta med fast hand och relativt snabbt, annars kan du bränna beläget vilket man skulle kunna säga inte är så bra. Låt paraffinet kallna.
  3. Nu tar du plastsickeln och skrapar bort vallan helt och hållet. Genom att ta en pinnformad plastsickel så får du också lätt bort vallan i skåran i mitten (Red Creek och Swix har dessa)
  4. Ta först en sväng med mässingsborsten (2-3 drag) och därefter borstan du skidan ren från paraffin med nylonborsten.
  5. Upprepa punkt 2-4 särskilt om dina skidor är helt nya (råa) eller om de är riktigt vita och torra.

 

Inför barmarkssäsongen:

 

Gör ren skidan enligt punkt 1. Lägg på ett mjukt paraffin och skrapa bort det innan det hunnit bli kallt. Borsta skidan med mässingsborsten och sen nylonborste enligt ovan. Därefter lägger du på det mjuka paraffinet en gång till och låter det kallna-nu får skidorna vila tills det är dags för en ny skidsäsong.

 

 

 

 

 

Olika typer av glidvallor

Copyright © All Rights Reserved