Rengöra skidor

RENGÖRING AV SKIDOR

 

Det finns väl roligare saker att göra än att rengöra sina skidor. Men faktum är att det ju faktiskt behöver göras lite då och då. Rengöring av skidor görs framförallt vid väderombyte (från klister till burkvalla eller vice versa), alltså när skidorna måste vallas om, vid resa (skidor i fodral), vid säsongens slut.

 

 

 

För rengöring av fästzon

 

Du behöver: En klisterskrapa, fiberlen (ett slags papper som lämpar sig speciellt bra till rengöring av skidor. Dessa finns på sportbutiken och görs av märken som SkiGo och Swix. OBS! Toapapper går också bra men kan ludda av sig lite), "Vallaväck" (kallas så i folkmun men heter säkert nåt flasigare i butiken som kanske wax remover), ev. en trasa för eftertork.

 

Så här gör du:

 

  1. Ta klisterskrapan och en bit fiberlen med vallaväck på. Börja med att skrapa av så mycket av vallan du kan och torka av skrapan emellanåt med fiberlen
  2. Lägg på vallaväck på fästzonen och gnugga in det lite i vallaresterna, låt värka i ca: 30 sek
  3. Ta en bit torr fiberlen och torka av fästzonen, glöm inte att torka av även på sidan av skidorna
  4. Nu kan du ta en bomullstrasa med lite lite vallaväck för att "eftertorka" runt om på skidan, behövs speciellt när det varit klisterföre

 

Undvik i största möjliga mån att få vallaväck ut på glidytorna. Ibland, särskilt vid rengöring av klister kan du dock behöva "dutta" på lite vallaväck på klisterfläckar som kan sprida ut sig lite här och där.

 

 

 

Rengöring av glidzonen

 

Glidytorna kan behöva rengöras några gånger per vinter. Framåt våren kan det fastna mycket smuts (som inte alltid syns) även på glidytan och ibland även lite hundhår.

 

Du behöver:

 

  • Borsta några drag med en mässingsborste på glidytan
  • Lägg på ett väldigt mjukt paraffin utan fluor (de flesta märken har speciella parffiner för just detta ändamål, men det går bra med något mjukt som du har hemma också)
  • Skrapa bort paraffinet medan det fortfarande är varmt, nu har smutsen "lyfts" upp från glidytan
  • Nu lägger du på önskat paraffin för aktuellt före. Om det är dags för vårförvaringen av skidor kan du lägga på ytterligare ett lager mjukt paraffin och låta det vara så tills nästa säsong

     

Copyright © All Rights Reserved