SKIDGÅNG

Skidgång

 

Alla elittränande skidåkare tränar under barmarkssäsongen skidgång. Skidgång är en riktigt bra träningsform som liksom rullskidor är grenspecifik vilket är bra om man vill hålla igång skidmusklerna även under barmarkssäsongen. Skidgång kan nog ganska lätt blandas ihop med motionsformen stavgång, där utövaren går mer med stavarna som stöd i promenadtempo på asfalt eller en elljusslinga. Skidgång och stavgång är inte samma sak, då skidgång innebär att du arbetar på en högre pulsnivå i brant eller kuperad terräng. Nedan ska jag förklara lite mer om denna träningsform

 

Utrustning: Du behöver naturligtvis ett par stavar för att utöva skidgång. Stavarna ska helst vara lite kortare än dina klassiska stavar. Kanske kan du låna ett par av barnens? Optimal längd på ett par skidgångsstavar är när du har ungefär 90 graders vinkel i armbågsleden när du sätter i staven i backen. Det går också bra att använda dina klassiska stavar, även om det kan vara lita knepigt i branta partier.

 

Precis som vid skidåkning är det viktigt att stavremmen är åtdragen så att du inte tappar den och måste ”samla upp den” hela tiden. Vid skidgång arbetar man med överkroppen genom att sätta i stavarna bestämt och skjuta ifrån bakåt. Med benen försöker man ta långa kliv samtidigt som man skjuter fram och upp höften (svårt att förklara). I steget så skjuter du ifrån med foten för att efterlikna frånskjutet vid vanlig skidåkning. Skidgång utförs mest vid olika typer av intervallträning. Här nedan kan du läsa lite mer om olika typer av skidgångsträning.

 

Kärt barn har ju som bekant många namn så jag kommer att använda min egen terminologi men andra begrepp kan förekomma i andra sammanhang.

 

Vanlig skidgång- sträck ut och gå med stora bestämda kliv

 

Terräng: Gärna brant ex. slalombacke

 

Typ av intervaller: Oftast längre, 3-5 min ibland 8-10 min om man hittar en riktigt fin backe. Det finns många varianter på hur man kan lägga upp det, så det får jag beskriva någon annan gång. Här får man hålla igen lite och inte gå på max på en gång då finns det risk att mjölksyran tar över och det blir svårt att hålla tempo hela vägen.

 

Gå med stora bestämda kliv i ett högt och jämnt tempo. Sträck ut och skjut ifrån precis som med beskrivits ovan. Försök också att få fram underbenet på samma sätt som när du åker skidor.

 

Sprättande skidgång- Snabbare tempo med explosivt frånskjut

 

Terräng: Backigt, något flackare....även kallad "drygbacke" eller "slakmota" på skidspråk ;)

 

Typ av intervaller: Kortare ca: 30 sek till 1 minuts körning med mer maximal insats. Ett vanligt upplägg kan vara att man kör många repetitioner flera set med aktiv vila d.v.s. man joggar ner till start igen och kör en ny repetition direkt.

 

Fortfarande bestämda stavtag men där du har ett kraftigare frånskjut så att du lättar från marken och liksom blir hängande i luften. Tekniken liknar närmast snabb diagonalåkning uppför (på snö).

 

 

Älghufs-kul namn- bra träning

 

Terräng: Kuperad typ elljusspår

 

Typ av intervaller: Naturliga intervaller d.v.s. du får dina intervaller när naturen/terrängen ger dig dem. Spring en kuperad slinga och använd stavarna när du springer i backar eller på flacken. Här ska du ligga på en ”skön nivå” i puls då du skall klara av att ligga på samma nivå i 30-60 min.

 

Slutligen, det finns ett bra filmklipp om skidgång på svenska skidförbundets hemsida som jag gärna vill länka till:

 

http://www.skidor.com/sv/Varagrenar/Langdakning/Utbildning/Skideoteket/Skidgang/

 

Jag vill verkligen slå ett slag för denna fina träningsform har du frågor eller funderingar, tveka inte att höra av dig till mig. Vill du träna skidgång? Haka på LPskidors barmarksträning eller boka in mig på en privat session.

 

Kram Linda =)

 

 

Copyright © All Rights Reserved