KLASSISKT

Klassisk skidåkning

 

Precis som i skate så är det viktigt att jobba med tyngdöverföring, balans och kroppskontroll i klassisk skidåkning. Du kanske inte har tänkt på det, men till stor del ligger du faktiskt med nästan hela kroppsvikten över på en skidan tex. vid stakning med frånskjut och i synnerhet diagonal skidåkning. Vid stakning är det viktigt att tänka på hur du sätter i stavarna och hur du ska använda överkroppen och armarna för att skapa bäst kraft framåt.

 

Nedan följer några utav de övningar som vi har gjort på LPskidors skidträning, som du bör lägga in lite då och då i dina egna träningspass. Om det är något du funderar på så tveka inte att höra av dig till mig.

 

Diagonal åkning utan stavar-tyngdöverföring

 

 • Ben- och höftparti- Försök att få fram knä och fot så långt fram du kan. För rörlighet i höftpartiet försök få en känsla av att du "vickar" på rumpan . Alternera mellan att glida länge på skidan och att ha kortare och mer "klipp" i steget.
 • Armar-Pendla med armarna precis lika kraftigt som att du skulle hålla i ett par stavar. Pendlandet hjälper dig inte bara att hålla balansen utan här tränar du också armföringen i diagonal skidåkning. Försök åka med en avslappnad känsla i axlar och armar och svinga armarna framåt (inte uppåt)
 • Fotisättningen-Försök att tänka att skidan inte ska smälla/låta i backen när du för fram skidan. När det smäller till i backen beror det ofta på att du har satt i skidan "för tidigt" vilket medför att du inte kan utnyttja skidans glid optimalt och risken är större för tjyvsläpp. Ett sätt att träna detta kan vara att du överdrivet lyfter upp foten från backen när du ska föra fram skidan och kliver fram den istället för att hasa fram den. Kanske kan det hjälpa om du tänker dig hjulen och staget på ett ånglok.

 

Diagonal åkning-Smirrestak

 

Vladimir "Smirre" Smirnov heter en gammal skidåkande kazak som fått gett namn till denna övning. Huruvida det är han som är upphovsmannen till övningen eller inte låter jag vara osagt. Den fungerar litegrann som en styrkeövning och är superbra att lägga in i träningen av den anledningen, men den är också jättebra att använda för att träna armföring i diagonal skidåkning.

 

 • Ställ dig i relativt plan terräng med båda fötterna bredvid varandra. Börja pendla/dra dig framåt med armrörelsen för diagonal skidåkning, medans benen är helt stilla. Känn att du får lite "häng" på staven genom att luta kroppen något framåt och känn hur du får kraft med hjälp av magen. Jobba upp tempot och kör några vändor.

 

Balans på ett ben/stjärnan

 

 • I lätt nedåtlutande terräng kan du passa på att stå på ett ben så länge du kan. Hur länge vågar du lite på din balans på höger respektive vänster ben? Är det någon skillnad.
 • Om du vill utveckla och utmana dig själv, prova att stå på ett ben luta dig åt sidan med den andra benet utåt och armarna ovanför huvudet, nu gör du stjärnan

 

Stakning med frånskjut utan stavar-tyngdöverföring

 

 • Armar- Pendla fram armarna till ungefär ögonhöjd, tänk att armarna ska framåt och inte uppåt.
 • Ben- När armarn åker fram skjuter du ifrån med ena benet bakåt, litegrann samma känsla som när du åker spark. Tänk på att när du sparkat ifrån med frånskjutsbenet så skall merparten av din tyngd ligga på motsatt sidas skida. I det här läget tänk att din näsa skall vara spikrakt i samma linje som ståskidans brätte (spets på skidan).
 • Stavar horisontellt- Lägg ihop stavarna och håll i dom horisontellt framför dig i ögonhöjd när det skjuter ifrån, det kan kännas lite bättre med balansen då.
 • Ben/knän- I varje frånskjut kan du böja lite lätt på benen för att använda skidan som en liten språngbräda-här skapar du extra kraft och fart.

 

 

.....med stavar

 

3 korta 3 långa- Prova att med stavar göra stakning med frånskjut där du glider så långt du kan 3 gånger för att sedan med mer frenesi köra mer kortare drag.

 

Tänk på: Att skapa tryck över skidan vid stavisättningen med hjälp av magen. Ha lite krummad rygg ungefär som en boxare, det är väldigt lätt att man annars svankar i frånskjutet i det läget blir du svag, riskerar tjyvsläpp och kan tillslut få lite ont.

 

 

Magstak-känslan i magen i stakning

 

När man stakar eller så handlar mycket om att skapa kraft med mage och rygg och inte vad många skulle kunna tro så mycket med armarna, även om de är med på ett hörn i slutfasen av armpendeln. För skapa förståelse för hur det ska kännas i mag- och ryggmusklerna när man använder dem vid stakning kan man använda sig av magstak. Denna övning kan köras i egenskap av styrkeövning då den liknar något utav en stpende sit-up, eller som en del i din teknikträning.

 

 • Armar- Dra in armarna så nära kroppen du kan, och "lås" fast armbågarna till sidan på kroppen. Med hjälp av en framåtfällning i överkroppen samt ett tryck i magen, drar du nu dig sakta framåt. Jobba med att
 • Ben-Stå med båda fötterna parallellt i en relativt flack terräng (lite motlut skadar inte), och håll dem still under hela övningen

   

   

   

   

   

   

   

Copyright © All Rights Reserved